In timpul sarcinii tot ceea ce mananci sau pui pe pielea ta ajunge la bebelus. Uleiurile esentiale pot avea un efect puternic asupra corpului. Unele dintre acestea contin hormoni vegetali, iar altele afecteaza puternic sistemul nervos central, ceea ce le face sa fie periculoase in timpul sarcinii.
Este bine sa te documentezi serios inainte sa folosesti uleiuri esentiale in timpul sarcinii, deoarece exista multe pareri diferite in privinta multor uleiuri esentiale daca sunt sigure sau nu in timpul sarcinii.

Urmatoarele recomandari sunt general acceptate si valabile:

- In primul trimestru nu folosi niciun fel de ulei esential pe piele. Pentru a te relaxa si a usura disconfortul poti folosi lotiuni si uleiuri de corp si produse de baie, toate nearomate.
- in al doilea si al treilea trimestru poti folosi produse organice pentru corp si baie, cu conditia ca acestea sa aiba jumatate din taria din reteta originala.

 Sunt interzise urmatoarele uleiuri esentiale pe toata perioada sarcinii:

Uleiuri esentiale de : busuioc, cedru, salvie, chiparos, fenicul, geranium, iasomie, lemongrass (atentie: nu e acelasi lucru cu lamaita), maghiran, menta, rozmarin, lemn de trandafir, cimbru , lamaita, cajeput, dafin, cuisoare, eucalipt globulus, isop, nard, musetel roman, oregano, piper negru, patrunjel, pelin,  scortisoara, smirna, tarhon, vanilie, litsea cubeba, lavanda stocheta etc.  Este bine sa verificati inainte sa utilizati un ulei esential. Este mentionat in descrierea fiecarui ulei daca acela nu este recomandat pe perioada sarcinii.