Uleiurile esentiale sunt obtinute prin distilare sau presare din plante, unele cultivate biologic sau recoltate din flora salbatica. Uleiurile esentiale sunt naturale, pure, de grad cosmetic. Acestea se intrebuinteaza atat in aromaterapie cat si in tratamente cosmetice. Se recomanda a nu se folosi in cosmetica niciodata ca atare, doar diluate in alte compozitii.
Uleiurile esentiale se pastreaza in locuri racoroase, bine inchise, ferite de lumina si caldura. In fiecare sectiune  in parte la fiecare ulei esential sunt mentionate si cazurile in care acestea nu se folosesc (cancer, sarcina, epilepsie, hipertensiune arteriala, etc). Unele uleiuri  sunt fotosensibilizante (lamaie, portocale, grapefruit sau mandarina). Se recomanda evitarea expunerii pielii la soare, cel putin 4 ore dupa aplicarea compozitiilor ce contin aceste uleiuri.


Este recomandat inainte de a folosi un ulei esential sa se faca un test pentru siguranta, pentru a nu exista nici o reactie nedorita. Testul se face cu ajutorul unui plasture, se pune o cantitate mica de ulei esential in ulei vegetal pe antebrat, (zona in care se recolteaza sangele pentru diverse analize) apoi se pune plasturele. Se asteapta 24 de ore, apoi se ia plasturele si se poate vedea daca exista vreo forma de reactie,( mancarime, roseata). In cazul in care apar aceste iritatie, se recomanda ca zona afectata sa se stearga cu ulei vegetal iar uleiul esential respectiv sa nu se foloseasca.